Borneo's Børnehjælp

Borneo's Børnehjælp

Pamol

Se disse fantastiske billeder fra vores projekt på Borneo.

Vi har for tiden 100 skoler med ca 8500 elever. Hvis du vil støtte vores arbejde kan du sende penge ind på vores konto i Nordea.

Kontnummer og afdeling finder du på vores hjemmeside.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sportsstævner

Foreningen holder Sportsstæner hvert år.

Det foregår i distrikterne. I øjeblikket ca 5 distrikter. Sommetider er det lokale sportsarrangementer på skolerne og de nærmeste skoler.

Det er altid en meget stor begivenhed for en skole er være med til disse stævner.

 

 

SIDSTE NYT fra Per og Steen.

Hej Peter. Vi tager med til pædagogisk dag i dag (lørdag d. 18. juli). Der skal bl.a. indvies en ny skole, det er nær sandakan.

Ses Per og Steen.

 

Vi møder hele tiden smilende mennesker som hilser os velkommen. Jeg viser nogle af billederne fra Sorø og alle glæder sig over gensynet med "Peter Matthews". Vi møder også nogle af humanabørnene uden for skolerne og ingen tvivl om at de klarer sig rigtig godt.

Humana skolerne har et godt ry hernede og vi har gjort hvad vi kan for at det skal blive endnu bedre.Celkom telefon er ved at opgradere deres systemer og er derfor ikke altid i orden. I Tommanggong var det umuligt for os at ringe ud der var ingen forbindelse.

Per og jeg arbejder godt sammen. Per kan en masse ting. F.eks. kan jeg nævne at vi blev gjort udødelige på en skole hvor Per fortale "Moderen" af H.C.Andersen - den blev oversat af Nestor og tilsat en god portion af hans karisma.

Det sidste med Nestor blev optaget på film og er rigtig godt.

Der er andre scener fra den almindelige undervisning der også er optaget på film og det er noget helt andet at se tingene life end at se et almindeligt billede. Selvom vi også tager en masse almindelige billeder.Vi låner Humanas Acer projektor og det har virket næsten uden problemer ved frenvisningerne. Det er faktisk meget lettere at bruge end det gammedaws lysbilledefremsviser.

Pamol Pamol Pamol

Program:
I dag skal vi besøge byskolerne i Lahad Datu. Det betyder at vi udskyder den næste fase hvor vi skal til Sadakan og hvor vi skal vises rundt af Pepe, som vi glæder os meget til at møde.

Lørdag er vi inviteret til et arrangement for lærere

Søndag er der sportarrangement i Lahad Datu som vi også er med til.

I næste uge besøger vi skolerne i Melanking og et besøg til en ø.

Den 17. skal vi tilbage til Tommanggong til festival.

På vejen besøger vi en skole og lærereren kører med os til festival.Den følgende uge tager vi til Sandakan (Pepe)

og en tur ned af floden.

Hvis I skriver email til os skulle det være muligt for os at modtage dem og besvare dem i denne uge.

Hilsen Steen

ps du har ikke svaret på mine mails er det fordi du ikke har modtaget dem fra dette telefonnummer.
+60 0176225239 Steen
+60 0176225217 Per

Donec nec libero.

Sidste Nyt !!

Steen og Per er ankommet til Malaysia fredag d. 3. juli. De er blevet taget godt imod af nogle af de ældre lærere, fx. Ruperto. Derefter er de taget gennem Lahad Datu til Tabin Wildlife. Og videre til Tomanggong, hvor de skal være i en uge. Dette sted er en tidligere ØK plantage, som nu er overtaget af Hap Seng.

Week-enden d.12. – 13.7.09
Om lørdagen stod programmet på en tur til stranden, den ligger ca. 100 km fra Lahad Datu ved et sted der hedder Sahabat. Et ganske fint sted. Det var en slags picnic, hvor der blev grillet pølser og tun, ris og grøntsager var der også. Vi var sammen med nogen fra kontoret, en ældre lærerinde, der var kommet langvejs fra, Sonie hedder hun og er 65 år og still going strong. Og så hele Torbens familie. Der er vel egentlig ikke såmeget at fortælle om den sag, andet måske end at denne kyst tidligere var beboet af sørøvere, men nu er statsejet plantageområde-palmeolie.
Om søndagen tog vi til Giram Estate, en plantage ca. 2½ times kørsel  fra Lahad Datu sydvestlig retning. Vi skulle deltage som særligt inviterede gæster i distriktets årlige sportsdag. Særligt inviterede gæster sidder i bambussofa under halvtag og får dermed særlig godt udsyn til sportsaktiviteterne. Vi skulle heldigvis ikke holde tale, vi fik dog lov til at overrække pokaler til hhv vindere af sækkevæddeløb og 100 m. løb.
Selve arrangementet var linet op som til de rigtige olympiske lege, bortset fra at det begyndte med en bøn. Der var åbningstaler, indmarch, fakkelløb, olympisk ild (duerne var der dog ikke) og underholdning. Alle gik op i det med liv og sjæl. Torben havde ellers været lidt bekymret for kvaliteten af arrangementet, for i dette distrikt er der mange nyansatte lærere, men – no worries – for det var rigtig godt gået af dem. Der må være investeret rigtig mange timer i møder med plantageledelse, med forældre og så selvfølgelig med selve forberedelserne. Alle forberedelser er sket i samarbejde mellem lærere, elever og forældre.
Selve konkurrencerne bestod af folklore dans, eksersits, tovtrækning, sækkevæddeløb, plankeløb, 100 m løb og fodbold. De traditionelle danse var meget underholdende at se på; danse med meget yndefulde og små bevægelser, mere fysisk betonede danse og så danse, der lignede noget fra Bollywoodfilm. De var ret gode til det.
Vi mødte også en del lærere; Nestor, som vi havde kørt med fra Lahad Datu, Ruperto, Ewa, Sonie, Betsy m.fl. Alle meget stolte af afviklingen.
Der var en tidsoverskridelse på 3 timer, så alt i alt havde vi siddet under åben himmel fra kl. 9 til 19, under halvtag ganske vist, men solen havde alligevel fundet vej til vores blege hud, så lige for tiden vi ligner for tiden en par kogte rejer.
Det var en endnu en spændende dag med en masse indtryk, og den sluttede med endnu en lang køretur tilbage til Lahad Datu, hvor vi alle spiste aftensmaden kl 22 på indisk restaurant.
I dag mandag er vi så ankommet til Melangkin estate, hvor vi skal tilbringe de næste 3 dage sammen med Mr Chee og Mr wong, ledelse på denne palmeolieplantage. Her er rigtig flot, vores gæstehus ligger højt og vi har en balkon med udsigt til en lille sø en stykke nede. Mr. Chee hjemmedyrker en speciel delikatesse, der hedder ”Dragonfoot” en meget velsmagende kaktusblomst. Vi fik fornøjelsen af at smage den her til aften. Ellers stod dagen på – ja en køretur, besøg på to skoler undervejs, vi talte kun med lærerne. Vi var også inde i en kæmpegrotte med ufattelig mange flagermus, Gomantong hedder den. Nogle bønder her risikerer liv og lemmer på at kravle måske 50 m. op ad tove for at få fat i flagermusereder. De er en meget eftertragtet helsebringende delikatesse i Kina. Op til 5000 ringgit pr. kg. Kan de sælges for.
Ja og nu er vi så her i Melangkindistriktet. Sten brugte lidt tid på at få en frø ud fra badeværelset. Jeg syntes egentlig den var meget sød, sådan lidt gulligbrun med sorte øjne. Vi har i øvrigt to securityguards siddende udenfor døren. Det  er sgu lige før det gør mig mere nervøs, for den ene ser temmelig farlig ud, tandløs og med en ordentlig machete liggende lige ved siden af sig og så i øvrigt en kande te og en pakke cigaretter. Bare rolig derhjemme, de er meget flinke og hjalp også med at slippe frøen fri. Så får vi nattero.